Start-upokat érintő adózási krízishelyzetek, adókockázatok

Dr. Pásztor János

Wolf Theiss ügyvéd, adótanácsadó

Dr. Pásztor János ügyvéd, adótanácsadó, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda adócsoportjának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalkozások adózása kapcsán folyamatos nyomonkövetésre van szükség, hiszen az adójogszabályok rendkívül gyorsan változnak, – akár éven belül többször is módosulhatnak – ezen felül pedig jópár kérdésre nem is adható egyértelmű válasz a szintén változó adóhatósági, bírósági gyakorlat alapján. Az adókockázatok mérséklése érdekében az alábbiakra hívta fel a figyelmet.

 

Egyrészről, az adóhatóság minden évben közzéteszi az ellenőrzési irányokról szóló tájékoztatását, amelyet érdemes figyelemmel kísérni, hiszen ebben részletesen leírják, hogy mely iparágakban és milyen területeken várhatóak fokozott ellenőrzések. Másrészről, az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatának tükrében, szakértő bevonásával érdemes feltárni a cégnél felmerülő adókockázatokat. Ha a vállalkozások úgy érzik, hogy akad "csontváz a szekrényben", érdemes megelőzni az adóhatóságot és maguktól feltárni a hibákat és hiányosságokat, amelyeket önellenőrzés keretében korrigálhatnak.

 

Fontos tehát egy megbízható és hozzáértő szakember segítségének igénybevétele, hiszen sok esetben rajta múlik egy-egy vállalkozás sorsa. Ezért sok esetben érdemes a könyvelő mellett adótanácsadót is igénybe venni, hiszen összetettebb adózási kérdésekben vagy adótervezés során a könyvelők nem minden esetben tudnak teljeskörű segítséget nyújtani. Ez szintén igaz az adóellenőrzésekre is, amelyeknél már az eljárás korai szakaszában célszerű adózási szakember segítségét kérni.