Mit lehet elszámolni és mit nem?

Kis Gábor

Finacont adószakértő

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mit számolhatunk el a vállalkozásunkban költségként. Sokszor teljesen feleslegesen gyűjtögetjük a számlákat, máskor meg csak későn tudjuk meg, hogy mennyivel kevesebb adót kellett volna fizetnünk, ha bizonyos kiadásainkat igazolni tudjuk.

 

Kis Gábor adószakértő a Bridge Budapest által rendezett workshopon arra hívta fel a figyelmet, hogy az elszámolhatósághoz kapcsolódó lehetőségekről nem lehet dönteni a mindennapi logika mentén, érdemes tehát ebben is előre gondolkodnunk, rászánni az időt és utánajárni a lehetőségeinknek. Leggyakrabban az adómentes juttatási lehetőségekkel kapcsolatos kérdések érkeztek hozzá, erről szedték össze a résztvevőkkel az általános tudnivalókat. Sokan nincsenek vele tisztában, de az adómentes juttatások nem csak cafeteria rendszer keretében biztosíthatók. Kulturális szolgáltatások igénybevételére szóló belépőjegyeket, bérleteket 50.000 Ft/év felső összeghatárig adómentesen juttathatunk, sőt, akár üzleti partnereink részére (üzleti ajándékként) is vásárolhatunk például színházjegyeket. A lakáshitel törlesztési támogatás biztosításával is jelentős adóelőnyt érhetünk el – de itt előzetesen győződjünk meg arról, megfelel-e az adott munkavállaló (illetve a lakás) a feltételeknek. A lakáscélú támogatás (ideértve a lakáshitel törlesztési támogatást is) esetében már vannak bizonyos megkötések, így például itt 5 év alatt legfeljebb 5 millió forint,  de maximum a vételár vagy az építési költség 30%-a adható adómentesen. Sportrendezvényre szóló bérletnél, belépőjegynél nincs felső összeghatár, a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre érvényes belépőjegy, bérlet juttatásával adómentesen motiválhatjuk alkalmazottainkat.

 

Sőt, a közelmúltban elfogadott 2017. évi törvényváltozások tovább bővítik az adómentes juttatási lehetőségek körét: új adómentes juttatás lesz 2017-től a munkáltató által biztosított egészségügyi ellátás, illetve a bölcsődei szolgáltatás mellett már az óvodai szolgáltatás is, szintén új elem a mobilitási célú lakhatási támogatás.