Jól működő cégkultúra: hogyan motiváljuk munkavállalóinkat?

Radnai-Tóth Judit

TalentBrand.io HR szakértő

A cégkultúra az, ami akkor történik, amikor a főnök kimegy a szobából - kezdte előadását Radnai-Tóth Judit, a TalentBrand.io vezetője a Bridge Budapest reggelijén. Közel félszáz kis- és középvállalkozó gyűlt össze júniusban, hogy arra keresse a választ: hogyan motiválhatják dolgozóikat. Lényeges, hogy mindenki számára rögzítsük a cég alapvető értékeit, küldetését. Ez közvetlenül befolyásolja a munkatársak elköteleződését, hatékonyságát. A munka célját egyéni szinten is meg kell határozni, hiszen mindenki szereti, ha értelme van annak, amit csinál, és azt el is ismerik. A jó vezető segít a beosztottainak értelmet találni a munkában, összekapcsolni azt a mindennapokon túlmutató értékekkel, amelyek őszintén tükrözik a cég tevékenységét.

 

A jó légkör és a hatékony együttműködés kialakításának legfontosabb eleme a bizalom, melyben az átláthatóságnak, az őszinteségnek nagy szerepe van. Vonjuk be a munkatársakat a folyamatokba, kérjük ki véleményüket, legyen beleszólásuk a dolgok menetébe, kérdezhessenek nyíltan. Ha a munkatársak azt érzik, hogy bevonják őket a fontos ügyekbe, számít a véleményük, sokkal inkább magukénak érzik a céget, ami nagy motiváló erővel bír, ha viszont nem értik, hogy mi miért történik körülöttük, az akár negatív reakciókat is eredményezhet.

 

Nem ússzuk meg saját vezetői kultúránk felülvizsgálatát sem. Tartsuk szem előtt, hogy egy jó vezető nem számon kér, hanem segít abban, hogy az alkalmazottak hatékonyabban érjék el céljaikat és sikeresebbek legyenek. Ha egy vezető nem főnökként, sokkal inkább mentorként tekint magára, az segít kialakítani azt a biztonságos, támogató cégkultúrát, ahol erősödik a bizalom és az elköteleződés. Egy olyan légkör kialakítására kell törekedni, ahol az alkalmazott rendszeresen kap visszajelzést a munkájáról. Nem csak akkor ismerik el, ha eredményeket hoz, hanem akkor is amikor éppen keményen dolgozik és esetleg a végeredmény még nem látszik, viszont megerősítésre talán ebben a munkafázisban van a legnagyobb szüksége.

 

A mindennapjaikat sokszor jövés-menéssel töltő cégvezetők hajlamosak megfeledkezni arról, hogy mennyire fontos lehet az irodában maradt munkavállalóiknak a fizikai környezetük. Szükséges, hogy legyen lehetőségük az egyéni fókuszált munkára, és az együttműködésre, a közösségi életre is. Érdemes folyamatosan figyelni, hogy az alkalmazottak hogyan használják a teret, és ha kell, változtatni azon.