Foglalkoztatás legálisan és optimálisan

Gottgeisl Rita

Adótanácsadók Egyesülete adószakértő

A Bridge előzetes felmérése során kiderült, hogy a foglalkoztatás és annak egyéb terhei jelentik a legmagasabb arányt a vállalkozások költségei között, nem csoda hát, hogy a vállalkozók egyik nagy kérdésköre az alkalmazottak foglalkoztatásának optimális módja volt.  

A Bridge Budapest Gottgeisl Rita adószakértőt kérte fel, hogy a reggeli alatt a vállalkozókkal együtt járja körbe a lehetőségeket.

 

Minden helyzet speciális, így általános érvényű megoldások nem léteznek, azonban főbb irányvonalak meghatározhatók, amiket mindig érdemes szem előtt tartani. A legfontosabb, hogy még a foglalkoztatás előtt válasszuk ki a vállalkozáshoz és az alkalmazotti igényekhez is idomuló ideális viszonyt. Sok fajta megoldás létezik és minden formának megvannak az előnyei és hátrányai. A választásnál azonban soha ne azt nézzük, hogy a választott  jogviszony rövidtávon milyen terheket jelent, sokkal inkább azt, hogy hosszú távon mi a célunk vele.

Bár a munkaviszony rója a legtöbb terhet a foglalkoztatóra, érdemes megnézni, hogy annak előnyei miként szolgálják a vállalkozást. A rendkívül sok adminisztráció és a munkavállalót védő jogi kötelezettségek mellett, az anyagi teher is valóban nagy tételt jelent, de cserébe egy lojálisabb, készségesebb, elkötelezettebb alkalmazott építheti a céget. Többet nyerhetünk tehát az így kialakult bizalommal és biztonságérzetben a munkavállaló is bizonyítottan produktívabb.

 

A workshop végén Gottgeisl Rita és a résztvevők közösen fogalmazták meg,  hogy “Közös célnak kellene lennie, hogy mindannyian legálisan foglalkoztassunk és a munkát vállalók csak legálisan dolgozzanak. Ehhez a legfontosabb az lenne, ha mindenki megértené, hogy az adózás miért fontos. A befizetett adók és járulékok jelentik a jövő biztonságának és a jelen infrastruktúrájának forrását.”