Az átláthatóság és a pénzügyek

Papp Tibor

Írisz Office Csoport ügyvezető

Magyarország adóparadicsom - ezzel a provokatív mondattal nyitott az Írisz Office Csoport szakembere, aki szerint a magyar vállalkozók nem mindig tudnak a nagyszerű lehetőségekről, ezért sokszor azt sem látják be, mennyire megéri vállalható módon vállalkozni. A magyar állam európai viszonylatban a legelőnyösebb konstrukciókat nyújtja, ezekkel pedig szinte kötelességünk élni.

Megdöbbentő az adat, hogy a munkavállalók 98%-a nem a valóban keresett összegre van bejelentve. Papp Tibor szerint a “nem lehet”, “nem tudom” és a “nem az én területem” a három nagy blokk a vállalkozók gondolkodásában, ezért gyakoriak Magyarországon a  szürke és fekete megoldások.

Ugyanakkor azt is látja, hogy a cégekben igenis van hajlandóság, hogy ezeket a tevékenységeket kifehérítsék. Mindenki szeretne nyugodtan aludni, szeretné teljes mellszélességgel vállalni amivel foglalkozik, úgy, hogy ez ne jelentsen többletköltséget.

Papp Tibor állítja: mikor egy gazdasági társaságot kifehérítünk, akkor a cég árbevétele megtöbbszöröződik, mert rengeteg energia szabadul fel. A takargatás, az elutasító, lekezelő hozzáállás nemcsak rengeteg energiát emészt fel, de a NAV-val szemben is a legrosszabb stratégia.

Az adóügyi szakértő bizakodóan látja a jövőt: bár valóban akadnak strukturális nehézségek, az átláthatóság nemcsak kifizetődő, de elkerülhetetlen.

Tapasztalatai szerint az Y-generáció nézetei is inkább már ezt tükrözik, ők a szürke és fekete megoldásokat egyre kevésbé vagy egyáltalán nem fogadják el. Papp Tibor úgy látja, bár ez egy lassú és rögös út, de jó irányba haladunk, és aki élen jár az átláthatóságban, az már ma komolyan profitál belőle.