A cégvezetés és az átláthatóság

Alexa Noémi

CEU Business School adjunktus

Mikor megálmodjuk a vállalkozásunkat, az mindig a saját értékrendünket tükrözi. Aztán a rengeteg koncentráció, mindennapi problémák és nehézségek mellett egyre nehezebb szem előtt tartani ezeket az értékeket.

Talán megfoghatatlannak hangzik az átláthatóság gondolata, de ha a cégünk iránt táplált elvásárokról, a teljesítményünk kiszámíthatóságáról és a belénk fektetett bizalomról beszélünk, máris könnyebb elképzelni, hogy változnak ezek az értékek megfogható, profitban mérhető előnyökké.

Az alkalmazottakkal való nyílt kommunikáció, a cégvezetés átláthatósága a munkavállalók elégedettségében is kimutatható előnyökkel jár. Alexa Noémi kutatásokra hivatkozva állítja, bizalmi légkörben hatékonyabb a munkavégzés, kisebb a fluktuáció, szívesebben dolgoznak velünk minőségi partnerek és könnyebb feltárni a visszaéléseket.

A workshopon gyakorlati tanácsokat is kaptak a résztvevők, hogy hogyan növeljék az integritásukat, azaz hogyan mutassák meg, hogy a saját, konzekvens értékrendjük szerint cselekszenek. A kockázatelemzés jó eszköze, hogy ne ússzunk az árral szemben, hiszen az átlátható vállalkozási modell is ki van téve a piaci körülményeknek. A vállalkozás digitális lenyomata, online kommunikációja is az átláthatóság eszköze lehet, ha odafigyelünk rá.

Alexa Noémi szerint tudatosítani kell, mennyire fontos a vállalkozó magánéletében a becsületesség, és olyan mértékben érdemes alkalmazni ezt a cégében is. Ha nem a saját értékrendünk szerint építjük fel a vállalkozásunkat, akkor abban a cégben nem fogjuk jól érezni magunkat, hiába öltünk bele rengeteg energiát.

A szakértő szerint a legfontosabb, hogy legyenek referenciapontjaink: a vállalkozásunkhoz “mindenki ért”, de nekünk azokra a hangokra kell hallgatnunk, amik a saját értékítéletünkkel összhangban adnak nekünk tanácsot. Ez nagy cégek esetében az igazgatótanács, egy épülő vagy kis cég esetében lehet olyan barát, családtag, mentor vagy bárki, akinek értékrendje azonos a miénkkel, és hajlandó és képes kritikát megfogalmazni.