Miről beszélgetnek a vállalkozók, ha maguk között vannak?

Hogy melyek a foglalkoztatás legális és optimális formái? Hogy milyen adóösztönzők vannak Magyarországon? Hogy miket lehet elszámolni egy vállalkozásban és mikért számoltathatnak el?

 

Bridge Vállalkozói Reggeli néven indított workshop sorozatot a Bridge Budapest a CEU Business Schoollal és a Transparency Internationallal közösen, hogy vállalkozók egymás tapasztalaitaból kiindulva, szakértők támogatásával keressék meg a válaszokat a legégetőbb kérdéseikre. Az első alkalommal rögtön a közepébe vágtak és az adózás témakörét járták körbe. Négy szakértő és ötven vállalkozó együtt  kereste és fogalmazta meg a hétköznapi rutinokon túlmutató megoldásokat.

 

“Ha megfizetjük azt a tudást, ami itt a piacon rendelkezésre áll - és ha jó üzletemberek vagyunk, megtudjuk fizetni - akkor az adózás sem lesz akkora probléma, mint amekkorának tűnik. Ez tipikusan olyan történet, amit az átlag ember, de még az átlag vállalkozó sem lát át. Nem véletlenül hangzott el, hogy ez az a téma, amivel nem szeretnek foglalkozni. Itt azt látom, hogy nagyon vidám emberek beszélgetnek egymással arról, hogy az adózás milyen izgalmas téma és hogy mennyi olyan kedvezmény van, ami ezeknek a valóban nehéz piaci körülmények között, és adott esetben a szürke meg fekete gazdaság szereplői miatt hátrányba kerülő cégeknek épp emiatt előny lehet. És ez nagyon fontos.” mondta Zsiborás Gergő, a Forbes szerkesztője és a Bridge Vállalkozói Reggeli moderátora.

 

Dr. Pásztor János ügyvéd, adótanácsadó, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda adócsoportjának vezetője arra hívta fel a figyelmet a workshopon, hogy a vállalkozások adózása kapcsán folyamatos nyomonkövetésre van szükség, hiszen az adójogszabályok rendkívül gyorsan változnak. Érdemes tehát figyelemmel követni az ellenőrzési irányokról szóló tájékoztatást, amit az adóhatóság minden évben közzétesz. Ebben részletesen leírják, hogy mely iparágakban és milyen területeken várhatóak fokozott ellenőrzések.

 

Gyakran felmerülnek juttatási lehetőségekkel kapcsolatos kérdések is, melyekre a résztvevők  Kis Gáborral, a Finacont adótanácsadóval közösen szedték össze a tudnivalókat. Sokan nem voltak például már azzal sem tisztában, hogy adómentes juttatások nem csak cafeteria rendszer keretében biztosíthatók.

 

Jancsa-Pék Judit, a Közép-Kelet-európai hátterű adótanácsadó, könyvelő és könyvvizsgáló cégcsoport, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója arról beszélt, hogy sokkal több lehetőség áll a vállalkozók előtt, mint azzal tisztában lennének. A workshop alatt az is kiderült, hogy valójában Magyarországon bizonyos területeken pl. beruházások, kutatás-fejlesztés kifejezetten támogató az adózási rendszer, csak nagyon kevesen ismerik a lehetőségeiket. A támogatások fő jellemzője, hogy még a tevékenység megkezdése előtt kell igényelni, utólag már nem, vagy csak nehézségek árán lehet érvényesíteni a kedvezményeket.

 

A vállalkozók szerint a foglalkoztatás és annak egyéb terhei jelentik a legmagasabb arányt a költségek között. A Bridge Budapest ezért Gottgeisl Rita adószakértőt kérte fel, hogy a reggeli alatt együtt járják körbe annak egyszerre optimális és legális  lehetőségeit. Kiderült, hogy a választott  jogviszony rövidtávú  terheinél sokkal inkább fontosabb azt figyelembe vennünk, hogy hosszú távon mi a célunk vele.


A workshop foglalkozások közötti szünetekben a vállalkozók kötetlenebbül beszélgettek. Felmerült, hogy az adó, mennyiben hatékony szabályozó eszköz a piaci versenyben és mennyiben teremt lehetőséget a vállalkozói infrastruktúra fejlesztésére. A legtöbben azzal a kérdéssel érkeztek, hogy a tisztán vállalkozással hogyan nem kerülnek piaci hátrányba. A Bridge Vállalkozói Reggeli során  több választ is kaptak erre a kérdésre.